fbpx

Jpg, png vai webp? Missä muodossa kuva kannattaa tallentaa kotisivuille

Oletko miettinyt, miksi tallennusmuotoja on niin monta ja mihin niitä kaikkia tarvitaan?
 
Eri kuvaformaateilla on eri käyttötarkoitukset. Jos viet kuvia nettisivuille, ei ole yhdentekevää missä muodossa ja minkä kokoisia kuvia julkaiset.
 
Kuvan koko vaikuttaa suoraan kotisivujesi latautumisnopeuteen. Jos julkaiset sivuillasi liian suuria kuvia, voi sivu hidastua niin paljon, etteivät asiakkaasi jaksa odottaa niiden avautumista ja suuntaavat jo seuraavaan osoitteeseen. Varsinkin mobiiliyhteyksillä sivujen latausnopeudella on todellakin merkitystä.
 
Toisaalta, jos kuvasi ovat liian pieniä ja rakeisia, eivät nekään anna edustavaa kuvaa yrityksestäsi.

Mitä kuville sitten pitäisi tehdä?

Kuvia tulisi aina käsitellä ennen viemistä kotisivuille. Vähintään sinun pitää tarkastaa, että kuva on sopivan kokoinen ja tallentaa se oikeassa muodossa.
 
Ei ole väliä, ovatko alkuperäiset kuvat otettu järjestelmäkameralla tai puhelimella, täytyy niiden koko ja värien säädöt, rajaus ym. tarkastaa ennen kuvien viemistä kotisivuille.
 
Kuvien käsittely on parasta tehdä tietokoneella. Tietokoneisiin on saatavilla useita kuvankäsittelyohjelmia. Yksi hyvä ja ilmainen on Photopea. Sitä ei tarvitse erikseen asentaa koneelle, sitä käytetään nettiselaimella.

Useinmiten kuvia täytyy hiukan pienentää. Puhelimissakin on niin tarkat kamerat, että alkuperäiset, puhelimella otetut kuvat voivat olla useita tuhansia pikseleitä leveitä (ja korkeita). Usein kotisivut on optimoitu maksimissaan 1920 pikselin näytöille, joten tätä leveämpien kuvien vieminen nettisivuille on tarpeetonta.
 
Kuvien tallennusmuoto vaikuttaa niiden kokoon ja laatuun. Valokuvat kannattaa tallentaa jpg-muodossa, mikäli niitä on tarkoitus julkaista kotisivuilla. Toinen vaihtoehto on tallentaa ne webp-muodossa. Webp-muoto on Googlen kehittämä tallennusmuoto, jossa kuva säilyy mahdollisimman hyvälaatuisena vieden silti vain vähän tallennustilaa.
 
Itse suosin edelleen jpg-muotoa, sillä webp-kuvat eivät toimi kaikilla, vanhemmilla selaimilla. Ihmisillä on edelleen yllättävän paljon vanhoja selainversioita käytössään.
 
Photopealla tallentaminen onnistuu molemmissa muodoissa, päätä itse kumpaa haluat käyttää. Pääasia, että kotisivuille optimoidut kuvat ovat mahdollisimman pienikokoisia (vain joitain satoja kilotavuja) laadun kuitenkaan merkittävästi kärsimättä.

Tämä kuva on siirretty puhelimesta tietokoneelle, pienennetty Photopealla n. 800 pikseliä leveäksi ja tallennettu 70 % laadulla jpg-muotoon. Sen koko pieneni useasta megatavusta n. 200 kilotavuun. Optimitilanteessa kuvan tulisi olla vieläkin pienempi, alle 100 kilotavua.

Huomioi, että joka kerran kun teet muutoksia jpg-muodossa olevaan kuvaan ja tallennat sen, se pakkaantuu lisää ja kuvan laatu voi kärsiä. Kannattaa siis aina säilyttää alkuperäinen kuvatiedosto tallessa, jos sinun tarvitsee myöhemmin käyttää sitä jossain toisessa tarkoituksessa tai haluat muokata kuvaa uudelleen.

Logot ja tekstiä sisältävät kuvat

Infografiikat ja logot kannattaa tallentaa png-muodossa. Kyseinen tallennusmuoto säilyttää tekstit paremmin luettavana ja se mahdollistaa logojen tallentamisen läpinäkyvällä taustalla. Läpinäkyvä tausta mahdollistaa logon sijoittamisen värillisen taustan tai kuvan päälle.

Png-muoto ei sovellu valokuvien tallentamiseen, sillä png-muodossa valokuvista tulee suurempia tiedostoja kuin jpg- tai webp-muodossa.

Logo kannattaa tuoda kotisivuille png-muodossa, läpinäkyvällä taustalla.

Yhteenvetona:

  • jpg- ja webp-muodot sopivat valokuville
  • png-muoto sopii logoille ja infografiikoille tai muille kuville, joissa on paljon tekstiä

Kotisivuille optimoidut kuvat eivät sovellu printtikäyttöön

Painotuotteiden osalta vaatimukset kuvien laadulle poikkeavat edellämainituista. Painotuotteita varten kuvat käsitellään eri tavalla, niitä usein terävöitetään ja käsitellään eri lailla sen mukaan, millaiselle paperille julkaisu painetaan. Kuvien resoluution tulee olla vähintään 170 pikseliä tuumalla (sanomalehtipaperia varten) tai 300 pikseliä tuumalla (päällystettyä paperia varten).

Printtimateriaalia varten kuvat voi myös tallentaa jpg-muodossa, mutta laatu on syytä pitää 100 %. Mikäli haluaa varmistaa, etteivät kuvat pakkaannu yhtään, voi ne tallentaa tif- tai psd-muodossa. Logot ja muut vektorigrafiikat tallennetaan pdf- tai eps-muodossa.

Mikäli olet epävarma, kuvat kannattaa antaa ammattitaitoisen valokuvaajan tai graafikon käsiteltäviksi.

2 ajatusta aiheesta “Jpg, png vai webp? Missä muodossa kuva kannattaa tallentaa kotisivuille”

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top