fbpx
Digimys blogipostauksen kuvituskuva

Yrittäjä – tiedätkö missä ja kenen hallussa digitaalinen omaisuutesi on?

Sinulla on ollut ja on edelleen varmastikin paljon muutakin mietittävää kuin kotisivujen tekninen toteutus, parhaiden uutiskirjesovellusten vertailu tai sopivan webhotellin valinta. Ja näin sen kuuluukin olla. Sitä varten me markkinointitoimistot olemme olemassa, helpottamassa sinun arkeasi.

Pysähdy kuitenkin hetkeksi ja lukaise läpi tämä postaus, se voi säästää sinulta tulevaisuudessa aikaa ja rahaa sekä pitää verenpaineet normaalitasolla.

Sinulla varmaankin on kotisivut? Jos et itse ole niitä askarrellut, niin onko sinulla tietoa, miten ne on toteutettu? Pääsetkö itse päivittämään tietoja sivuille vai hoituvatko kaikki päivitykset yhteistyökumppanin toimesta? Oli niin tai näin, varmista, että sinulla on pääsy seuraaviin tietoihin:

  • Webhotellin tiedot ja tunnukset sinne. Jokaisella kotisivulla on koti, eli webhotelli, jossa sivusto asustelee. Jos et tiedä missä sivusi asuu, ota siitä selvää. Pyydä kotisivujesi ylläpitäjältä nämä tiedot. 
  • Tunnukset kotisivujen hallintaan. Vaikka et itse osaisi tai haluaisi tehdä sivustolle muutoksia, kannattaa tunnukset pyytää myös itselleen talteen
  • Tieto siitä, kenen kautta domainisi, eli kotisivujesi osoite on rekisteröity sekä tunnukset domaininhallintaan (mikäli tietoja hallitaan eri paikasta kuin webhotellin hallinnasta) Tiedot domainin välittäjästä voit tarkastaa itsekin syöttämällä kaikkien omistamiesi domainien nimet Traficomin sivuilla: https://www.traficom.fi/fi/viestinta/fi-verkkotunnukset/fi-verkkotunnushaku

Tarvitset näitä tietoja, jos haluat esimerkiksi vaihtaa kotisivujen ylläpitäjää tai nykyiselle kotisivujen ylläpitäjälle tulee este hoitaa asioitasi. 

Sama koskee kaikkia some-tilejäsi ja muita digipalveluita. Mikäli joku muu on perustanut tilit puolestasi, huolehdi siitä, että sinulla on ylläpitäjätason tunnukset kaikkiin tileihin ja että tilien asetuksissa on sinun tai edustamasi organisaation puhelinnumero ja/tai sähköpostiosoite käytössä, jotta saat tarvittaessa palautettua tunnukset.

Käytä nyt ihmeessä hetki aikaa ja ota selvää näistä asioista. Se saattaa säästää sinut siltä, että joudut luomaan kokonaan uusia some-tilejä vanhojen jäädessä kummittelemaan bittiavaruuteen, jos et pääsekään enää itse kirjautumaan tileille. Tai pahimmassa tapauksessa joudut teettämään kokonaan uudet nettisivut alusta lähtien, jos pahin tapahtuu ja menetät jostain syystä yhteyden kotisivujesi nykyiseen ylläpitäjään.

Suosittelen lämpimästi pohtimaan näitä asioita jo siinä vaiheessa, kun valitset yhteistyökumppania toteuttamaan digitaalisia palveluja yrityksellesi. Varmista aina jo sopimusvaiheessa, että saat kaikki tunnukset digitaaliseen omaisuuteesi (ilman erillistä korvausta) ja että kaikki oikeudet niihin kuuluvat sinulle.

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Scroll to Top